Do krajského kola soutěže Vesnice roku 2013 se přihlásilo 20 obcí

10. květen 2013

V letošním roce bude o titul Vesnice roku soutěžit v Karlovarském kraji 20 obcí. Z okresu Cheb podalo přihlášku 9 obcí (Hranice, Krásná, Lázně Kynžvart, Ovesné Kladruby, Poustka, Třebeň, Tři Sekery Tuřany a Valy), z okresu Sokolov 4 obce (Dasnice, Dolní Rychnov, Lomnice a Těšovice) a z okresu Karlovy Vary 7 obcí (Andělská Hora, Hájek, Hroznětín, Nové Hamry, Otovice, Otročín a Sadov).

„Cílem soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

V průběhu května a června navštíví přihlášené obce hodnotitelská komise, která bude posuzovat například péči o zeleň, vedení obecní knihovny, péči o historickou i současnou zástavbu obce či vedení kroniky. „Kromě Zlaté stuhy za absolutní vítězství, budeme udělovat také diplomy i mimořádná ocenění. Obce, které uspějí, získají tak jako každý rok peněžitou odměnu, jejíž výši bude schvalovat krajské zastupitelstvo. Celkem by mělo být rozděleno 370 tisíc korun,“ vysvětlil Petr Navrátil.

Vítěz krajského kola postoupí do celostátní soutěže. V loňském roce titul Vesnice roku Karlovarského kraje a Zlatou stuhu získala obec Křižovatka.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio