Do chladničky, do mrazničky nebo zavařit. Tak se dají uchovat vlašské ořechy
Vlašské ořechy nesmí chybět v tradičních českých koláčích a moučnících. Proto je dobré mít je vždy po ruce a to nejlépe vyloupané, nezaberou tak mnoho místa. Aby se do nich nedostala plíseň ani moli, nezapomeňte na jejich správné skladování.
Několik měsíců vydrží bez problémů v chladničce. Celý rok je uchováte v mrazničce a nejdéle vydrží zavařené. Stačí vyloupanými ořechy naplnit menší sklenice, které je nutné vložit do zavařovacího hrnce tak, aby byly zcela ponořené a nejlépe ještě zatížené. Zavařují se asi hodinu a půl na 85 stupňů Celsia. Po vychladnutí je dobré je skladovat na temném, suchém a chladném místě. Právě takto uskladněné budou připravené nejenom na letošní, ale určitě i na příští Vánoce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.