Do akce Ukliďme svět se zapojili i dobrovolníci z Kynšperka

25. březen 2024 10:35

V sobotu se po celém Česku uskutečnila tradiční akce Ukliďme svět, kterou každoročně organizuje Český svaz ochránců přírody. Do iniciativy se zapojili dobrovolníci z různých částí země s cílem vyčistit své okolí od nepořádku a odpadků. Jedním z míst, kde se dobrovolníci sešli, bylo i okolí Kynšperka nad Ohří.

Kynšperk nad Ohří je známý nejen svou překrásnou přírodou, ale také jako domov mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů. Poblíž města se nachází mokřad, který je biotopem pro mnoho ohrožených druhů a má významný ekologický význam. Bohužel, stejně jako mnohá jiná místa, i tato lokalita není ušetřena problému černých skládek.

Čtěte také

I tady se proto dobrovolníci v sobotu sešli, aby vyčistili krajinu od nepořádku a zajistili tak ochranu pro místní faunu a flóru. „Nachází se tady zvláště chráněné druhy rostlin, které jsou pro náš kraj natolik unikátní, že si krajina zasluhuje ochranu a péči. Jeden z nejvýznamnějších druhů je pěchava slatinná a ostřice davallova. Ale nachází se jich tu víc,“ uvedla Eva Řezníčková, předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Kynšpersko.

Během akce dobrovolníci naplnili odpadky několik velkých pytlů a posbírali patnáct pneumatik.

Fotogalerie

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio