Dnes je poslední možnost pořídit si levnější dálniční známku. Cena se od března zvedne o 800 korun

29. únor 2024 09:15

Dnes si můžou lidé v Česku naposledy koupit roční dálniční známku levněji. Od 1. března totiž o 800 korun zdraží, stát bude 2 300 korun. Důvodem je mimo jiné rozrůstající se dálniční síť v Česku.

Nová cena ročního kuponu navíc podle ministerstva dopravy vynahradí inflaci za posledních 12 let, kdy známka nezdražila. Objednat si známku za původní cenu 1500 korun s měsíc odloženou platností se vyplatí i řidičům, kterým ta současná platí do začátku srpna. „Podle některých výpočtů ušetří i ti, kterým platí stávající dálniční známka do léta,“ potvrdila Radka Nastoupilová, mluvčí prodejce společnosti Cendis.

Čtěte také

Od března se mění i ceny ostatních časových kupónů, ty určuje nově směrnice Euroviněta a odvíjí se procentuálně z výše roční známky. Měsíční bude stát 430, desetidenní 270 korun. Zavádí se nově také jednodenní známka za 200 korun.

Vozy s pohonem na biometan nebo zemní plyn budou od 1. března platit cenu známek se stávající slevou 50 procent. Pro hybridní vozidla bude platit 75procentní sleva. Elektromobily a vozy s vodíkovým pohonem jsou pořád osvobozeny od poplatků, nicméně podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS by se do budoucna tato úleva měla snížit.

Pozor na podvodníky!

Motoristé by si měli dát pozor na neoficiální weby či stánky, které nabízejí dálniční známky za vyšší cenu, než za kterou se prodávají v oficiálním prodeji. Takových stránek je více než desítka. Známky je možné zakoupit na oficiálním webu www.edalnice.cz i v pobočkách České pošty a u čerpacích stanic EuroOil.

„Doporučujeme každému, aby ke koupi dálniční známky využil pouze oficiální webové stránky www.edalnice.cz. Známku bez dalších poplatků lze rovněž pořídit na pobočkách České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil,“ varoval Kupka.

Prodejem elektronických dálničních známek na jiných než oficiálních místech se z podnětu Ministerstva dopravy zabývá Česká obchodní inspekce.

autoři: Luděk Hubáček , nkr
Spustit audio