Diví se Nepomuk, diví se vláda?

7. leden 2002

Diví se Nepomuk, diví se vláda a diví se v komentáři Jiří Tomáš Blažek. Ať už bylo jednání o určení správních míst, takzvaných pověřených obcí třetího typu, v jakékoliv fázi, snad nikdo nikdy nepochyboval o tom, že pokud jich bude pětatřicet, má Nepomuk tento statut zcela logicky získat. Z ničeho nic přišla z podzimního jednání vlády neuvěřitelná zpráva o vyškrtnutí jediné obce z celého dlouhého seznamu, a to právě Nepomuku. Od stolu, od boku, bez argumentů, když jediným je lehce zpochybnitelné porušení kritéria spádovosti; Nepomucko opravdu nedá dohromady potřebných patnáct tisíc obyvatel.

Zpochybnitelný je tento argument především hustotou osídlení oblasti, která byla v totalitě hojně zředěna spotřebou lidské síly v plzeňské Škodě národním podniku. Národ se z Nepomucka odstěhoval za prací, protože jinou šanci mu tam vedení národa prostě nedalo.

Výsledek je bolavý, hustota obyvatel oblasti je dnes pouhých dvacet sedm lidí na kilometr čtvereční, když započteme i Nepomuk, tak necelých třicet sedm. Průměr Plzeňského kraje je asi třiasedmdesát, ale průměrná hustota osídlení v republice činí sto třicet lidí na kilometr čtvereční. Zde je ten, i dětskýma očima viditelný, rozdíl. Problémovou polévku si ukuchtila vláda už před půl rokem, kdy (snad na přímluvu vlivných?) přijala do seznamu obcí k Nepomuku ještě Blovice, čímž dále jenom pokračovala v ředění obyvatelstva jinak. Blovice na seznamu, byť mají spádovost ještě ubožejší než Nepomuk, zůstaly, čímž jim vláda, troufám si tvrdit, nepomohla. Město je na pověření připraveno velmi málo, proti Nepomuku pak nesrovnatelně méně. Nicméně je možné, spravedlivě připusťme, že pověření by Blovicím přineslo stmelení, cíl a tím konečně i politickou stabilitu, s kterou jsou tam drahně let dost na štíru.

Vraťme se ale do Nepomuku, který připravený je, oproti jiným městům jsou tam dokonce ve velkém předstihu. Připraveny jsou kanceláře, město se nebálo rizikově investovat, protože si je vědomo, a budiž za to jeho zastupitelům chvála, své historické váhy a z ní vzcházející odpovědnosti vůči okolním. Nejde jen o kanceláře budoucího úřadu, to by bylo málo, ale v Nepomuku je už Finanční úřad, Úřad práce, Policie ČR, naposledy tam bylo minulý týden otevřeno detašované pracoviště Referátu dopravy Okresního úřadu Plzeň jih pro evidenci motorových vozidel. A kdo sleduje práci mikroregionů, tak ví velmi dobře, že Mikroregion Nepomucko je v celé republice dáván za vzor, stačí se zeptat na Ministerstvu pro místní rozvoj. Petici pro opětovné zařazení Nepomuku na seznam pověřených obcí podepsalo dvacet šest udivených starostů okolních obcí, v dopise do Parlamentu se diví přednosta okresního úřadu, šokován je na stejné adresy píšící hejtman Plzeňského kraje, píší a kroutí hlavou vědci i děti.

Hejtman Plzeňského kraje P.Zimmermann

Není to poprvé, kdy vláda prokázala naprostou neznalost reálného terénu své země, ale podivuhodnou názorovou opatrnost, až netečnost, řekněme, projevili zatím poslanci parlamentní sněmovny za Plzeňský kraj, kteří by ho měli znát přesně. Věřme, že jsou si i oni věcí Nepomuku jisti a že se v rozhodné chvíli hlasování pochlapí. Dost těžko je možné si představit, že by to byli právě oni, jejichž rukama bude Nepomuk podruhé, a znovu nespravedlivě, shozen do Vltavy?

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka