Deset let poté

26. leden 2012

Cestujícím, kteří používají karlovarské horní železniční nádraží, svitla nová naděje. O něco blíže realizaci se posunula dlouhá léta připravovaná výstavba nového terminálu. Ten má nahradit zanedbanou a nevyhovující starou budovu. Příspěvek na toto téma nazvanou Deset let poté připravil Lubomír Stejskal.

Koncem roku 2001 jsem navštívil s mikrofonem Petra Barocha, tehdejšího přednostu stanice Karlovy Vary. Tak je zapsána v jízdním řádu. V obecném povědomí je ale známá jako horní nádraží. Hovořili jsme o jeho chystané rekonstrukci. Tehdy se najisto počítalo s tím, že obnovu provede italská společnost Grandi Stazzioni. Následovaly roky čekání – až posléze Italové z projektu vycouvali. Českým drahám uhradili odškodné a ty se pak nezbytné obnovy musely ujmout samy.

Čas se ovšem nezastavil a pro cestující se v dalších letech, k jejich nemalému zklamání, navenek nic neměnilo. Ke změně ale došlo v přípravné fázi. Pro technickou a s ní spojenou finanční náročnost byla zavržena myšlenka rekonstrukce. Přednost dostala výstavba budovy nové. Aby k tomu mohlo dojít, bylo nutné získat řadu souhlasných stanovisek. To poslední obdržely dráhy na přelomu tohoto a minulého roku. Jde o osvědčení vydané Výzkumným ústavem železničním. Odborným jazykem řečeno se jedná o ověření subsystému v souladu se směrnicemi Evropské unie. Tím se byrokratická příprava dostala do závěrečné fáze. Osvědčení zamíří na Drážní úřad – a pak, jak všichni doufají, bude následovat vydání kýženého stavebního povolení. Teprve potom se snad dozvíme, jakou podobu bude mít harmonogram prací a kdy dojde ke slavnosti u základního kamene.

Hlavní nádraží v Plzni

Po deseti letech od mého rozhovoru s přednostou horního nádraží tak dostává jeho slibovaná obnova o něco viditelnější obrysy. Snad už ne pouze v rovině předpokladů a příslibů, ale i obnoveného světla na konci tunelu. Nejvyšší čas, chtělo by se říci. Lidé, kteří ještě nerezignovali na cestování veřejnou dopravou, si bezpochyby zaslouží to, co právem očekávají. Že v odkládaném příběhu nového horního nádraží v Karlových Varech bude letošní rok něčím víc než jen dalším rokem čekání.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.