Den svatého Martina byl v dobách minulých dnem výplaty a oslav
Den svatého Martina býval na venkově dnem, kdy čeleď dostávala výplatu za uplynulý rok. Chasníci a děvečky si buď hledali novou službu, nebo obnovovali smlouvy s hospodářem, u kterého sloužili. Vždycky se všechno patřičně oslavilo a část výdělku tak zůstávala ještě ten večer v hospodě. K tomu dni také patří mnoho pranostik a zvyků.
Asi nejstarším z nich je pečení husy. Svatý Martin se podle legendy schoval mezi husy, aby nebyl zvolen za biskupa. Svým hlasitým kejháním ho ale prozradily. A zapomenout nesmíme ani na svatomartinské víno. Už císař Josef II. si připíjel na den svatého Martina poprvé novým vínem. Myslím, že je moc dobře, že obě tyto tradice přetrvávají dodnes. Tak na ně nezapomeňte a dopřejte si. Vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka