Demolice komína symbolicky zahájila výstavbu nové průmyslové zóny v Ostrově

24. září 2018 10:15

Žádné trhaviny a exploze, ale postupné opatrné „rozkousání“ konstrukce za pomocí speciální techniky. Tak vypadalo bourání komína v areálu bývalé továrny Škoda Ostrov, které odstartovalo výstavbu nové průmyslové zóny.

Investice do demoličních a sanačních prací vychází na zhruba 65 milionů korun a musí se obejít zcela bez dotací. Zóna nabídne investorům 120 tisíc metrů čtvrtečních pronajímatelné plochy a až tisíc nových pracovních míst.

Součástí demolice továrního komína, které přihlíželi zástupci kraje, města, investiční společnosti a další hosté, byla i připomínka slavné minulosti závodu na výrobu trolejbusů Škoda Ostrov. Plzeňská společnost Škoda Transportation na akci zapůjčila model Škoda 9 Tr č. 323, který byl vyroben právě v Ostrově v roce 1979, a spolek ŠKODA-BUS klub Plzeň přispěl zapůjčením trolejbusu Škoda 21Ab, který je z roku 2001.

Asi miliardu korun plánuje společnost Panattoni Europe investovat do výstavby průmyslové zóny v areálu bývalé továrny Škoda v Ostrově na Karlovarsku

„Z proslulé továrny na výrobu trolejbusů Škoda Ostrov už nám zůstaly jen vzpomínky a typický brownfield. Jsem rád, že se tu společnost Panattoni Europe odhodlala k tak významné investici a zároveň zvolila citlivý přístup s ohledem na místní specifika a historický vývoj oblasti. V neposlední řadě oceňuji doprovodné investice jako vybudování veřejného osvětlení, chodníku či cyklostezky,“ řekl starosta Josef Železný.

Investice navazuje na rozsáhlé sanace, které v této oblasti realizoval stát. Nyní bude pokračovat demolicemi zchátralých budov a ekologickou likvidací nebezpečných látek. Zatímco suť z betonu a cihel se nadrtí a použije v rámci plánované výstavby jako podkladní materiál, kontaminovaný odpad se uloží na speciální skládku. 

Průmyslová zóna leží u sjezdu z rychlostní silnice, která propojuje Karlovy Vary, Chomutov, Most a Teplice a poskytuje pohodlné napojení na dálnici D6 a především na německou dálniční síť. Lokalita má obrovský potenciál stát se industriální základnou pro německý automobilový či průmysl a zároveň výrazně přispět k rozvoji Ostrova a celého regionu.

V letošním roce by měly být v areálu ostrovské Škody dokončeny demolice, výstavba prvních hal začne zřejmě na jaře 2019
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio