Demolice bývalého pivovaru v Karlových Varech pokračuje, k zemi šla hlavní budova

25. říjen 2024 14:20

V městské části Rybáře v Karlových Varech se v současnosti mění podoba kdysi významného areálu bývalého pivovaru, který už dlouhé roky chátral. Na místě, kde se dlouhodobě shromažďovali lidé bez domova, jsou nyní hromady cihel, těžká technika a stavební dělníci. Starý pivovar je postupně demolován a jeho dosavadní podoba se mění v historii.

„Od začátku září jsme společně s majitelem pozemku požádali statika, aby posoudil stav budov, které byly ve velmi špatném stavu. Hrozilo samovolné zřícení. Pokud by se v těch budovách někdo nacházel, tak hrozilo nebezpečí úrazu, nebo smrti,“ uvedl náměstek primátorky Miroslav Vaněk.

Na základě doporučení statika bylo nařízeno okamžité odstranění dvou nejkritičtějších budov, které mohly představovat reálné riziko. Tyto objekty byly brzy zbourány a po získání potřebných povolení se demolice rozšířila na celý areál. „Ty dvě budovy byly srovnány se zemí a následně se potom čekalo na vydání územního rozhodnutí. Ve chvíli, kdy majitel dostal územní rozhodnutí, okamžitě začal konat a demoluje ten pivovar kompletně,“ dodal Vaněk.

Majitel areálu, soukromý investor Alisher Kasymov, potvrdil, že demolice hlavní administrativní budovy je v plném proudu a dosud bylo odstraněno už šest objektů. „Pokračovat to bude až do půlky prosince. Po skončení demoliční práce odvezeme všechno, co tady zbylo. Zůstane tady čistá plocha, které bude oplocena a pak začnou práce a přípravy ke stavbě,“ sdělil Kasymov.

Budoucnost areálu je jasná

Budoucnost tohoto území v Rybářích se rýsuje poměrně jasně. Podle plánů investora zde vyroste nový moderní bytový komplex, který nabídne nejen bydlení, ale také komerční a veřejné prostory. „Vznikne tady bytový komplex, budou tady nebytové prostory jako supermarket, bude tady i náměstí. Další informace jsme schopni poskytnout na začátku příštího roku. Budou zveřejněny webové stránky, fotky a studie, jak by to vypadalo,“ dodal Kasymov.

Areál bývalého pivovaru dlouhodobě hyzdil část města a působil jako místo, kam se stahovali bezdomovci. Místní obyvatelé na změnu čekali přes 20 let.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související