Daniel Hůlka slaví 55. narozeniny

1. červen 2023

Daniel Hůlka vystudoval operní zpěv a opeře se také původně několik let plně věnoval. Do povědomí široké veřejnosti se však dostal bezkonkurenčním ztvárněním titulní role muzikálu Dracula.

Měří 196 cm a je absolventem pražské konzervatoře v oboru operní zpěv. Hostoval v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, F. X. Šaldy v Liberci, v Městském divadle v Ústí nad Labem a také na scéně Národního divadla v Praze. Do jeho repertoáru z oblasti klasické hudby patří např. Escamillio z opery Carmen Georgea Bizeta, Figaro z Figarovy svatby Wolfganga Amadea Mozarta či Don Giovanni stejného autora.

Důležitým, ba přímo zlomovým se pro Daniela Hůlku stal rok 1995. Tehdy uspěl v konkurzu na titulní roli původního českého muzikálu Dracula. Díky nemoci Daniela Landy, za kterého Dan Hůlka zaskočil, se stal doslova přes noc velkou muzikálovou hvězdou. Téměř všechny uhranula jeho tajemná tvář, ale hlavně bezchybná interpretace a odlišné pojetí role, které vtiskl dojemný rozměr Draculy - romantika. Po uvedení Draculy začal počet jeho fanynek značně stoupat.

Během krátké doby zaznamenal velký vzestup popularity, která ho vynesla na přední místa anket Anno, Týtý a Český slavík. V roce 1998 se uskutečnilo jeho první velké turné pod názvem Mise, vidělo ho přes 50 tisíc lidí. O rok později si zahrál v úspěšné pohádce Zdeňka Trošky Z pekla štěstí, kde ztělesnil roli krále Brambase, a ve stejné roli se objevil i ve druhém díle této pohádky. Diváci jej mohli vidět a slyšet v hlavní roli muzikálu Monte Cristo.

V roce 2004 vydal album s názvem Dílem já, které připravil kytarový mág Michal Pavlíček. Zlatý český slavík roku 1998 Daniel Hůlka má hlasový rozsah dvě a tři čtvrtě oktávy.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio