Dalibor Janda slaví sedmdesátiny

21. březen 2023

Stále patří mezi nejposlouchanější tuzemské interprety, Zlatým slavíkem se stal v 80. letech třikrát v řadě.

Odehrál přes 4 tisíce koncertů a není pro něj problém vystoupit jen s kytarou, ví, že posluchači budou zpívat s ním. Jeho písně zůstávají v srdcích posluchačů i po desítkách let od jejich vzniku, dodnes rozezpívávají sály. Zažil obrovskou slávu, prodal přes dva miliony desek, třikrát vyhrál Zlatého slavíka a dívky po něm šílely. Zaujal svým zjevem, ale především chraplavým hlasem, který se naučil, aby byl jeho projev zajímavější, a písničkami o lásce.

Narodil se 21. března roku 1953 v Hranicích na Moravě. Vyučil se zámečníkem a své muzikantské začátky prožil s místní skupinou Pacifik. V roce 1977, ve svých čtyřiadvaceti letech, se odstěhoval do Prahy a se skupinou Prototyp vystupoval na tanečních zábavách. Rodné jméno má Václav, jako Dalibor začal vystupovat v roce 1980, Dalibor je jeho křtěné jméno v kostele. Jeho první hit Jahodový koktejl vyšel v roce 1983. Je autorem hudby svých písní a úspěchy měl i na festivalech, v roce 1985 získal na festivalu populární písně Bratislavská lyra cenu kritiky za píseň Ostrovy a ve stejném roce vyhrál Děčínskou kotvu s písní Pojď, dáme řeč.

„Je to paradox, protože když má člověk určité množství známých písní, tak je velmi složité prosadit novou věc, neboť lidé chtějí poslouchat pořád jen ty staré, notoricky známé, a tak je to u nás stále Hurikán, Kaskadér, Kde jsi, Hráli jsme kličkovanou, Padá hvězda," říká Dalibor Janda.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.