Cuketový guláš Květy Hedvíkové

Za receptem na cuketový guláš jsme jeli do Prahy ke Květě Hedvíkové. Ta získala recept od své kamarádky, když měla nadúrodu cuket. Od té doby ho vaří a má ho ráda. Je to rychlý a překvapivě chutný recept. Zkuste si ho někdy připravit

Cuketový guláš

Ingredience:

1 menší cuketa

1 větší cibule

3 rajčata

2 větší brambory

2 stroužky česneku

1 lžička sádla

100 ml horké vody

1 lžička sladké mleté papriky (může být i ostrá)

¼ lžičky pepře

2 lžíce kečupu

snítky čerstvé majoránky

Postup:

Nejdříve si dopředu nakrájíme všechnu zeleninu. Mladou cuketu nemusíme loupat, ale můžeme ji rovnou nakrájet na menší kostky nebo nudličky. Cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata na kostičky a brambory také.

Na pánvi si rozpálíme 1 lžičku sádla a orestujeme na ni dosklovata nakrájenou cibuli. Potom přidáme lžičku sladké mleté papriky a ihned zarestujeme a přidáme nakrájenou cuketu.

Ta při restování pustí vodu, takže se nám mletá paprika nepřipálí. Takto dusíme společně asi 5 minut.

Pak přihodíme nakrájené brambory, rajčata, okořeníme ¼ lžičkou pepře a 2 lžícemi kečupu. Zalijeme 100 ml horké vody a dusíme pod pokličkou asi 15 minut.

Nakonec dochutíme 2 utřenými stroužky česneku, nasekanou čerstvou majoránkou a solí. Podáváme s chlebem, ale guláš se dá jíst i samotný.

Květa Hedvíková

Přivítala nás ve své světlé kuchyni, v horkém dni nabídla vychlazený studený čaj i pivo a pak jsme se pustili do receptu, který už před více než 10 lety získala od své kamarádky.

V kuchyni má paní Hedvíková řadu starožitných hrnečků a také polici plnou knižních kuchařek. Nejraději má tu moučníkovou, ale  Patrika zaujala o kniha 1000 rad pro domácnost.