Čtvrtstoletí zpěvu. Sbor Orbis Pictus Ostrov slaví 25 let

26. říjen 2023

Pěvecké sbory v Česku mají letitou tradici. První spolky vznikaly už na počátku 19. století. V německém příhraničí byla situace poněkud složitější. Přesto se v Ostrově zrodil pěvecký spolek.

Vůbec první ženský pěvecký sbor Orbis Pictus byl založen na podzim roku 1973 a vedl ho učitel Gerhard Höfer. Tvořily ho pedagogické pracovnice a jejich repertoár byl složený převážně lidovými písněmi. Během několika let se ale rozpadl.

Znovu přišel Orbis Pictus na scénu na podzim roku 1998. Šlo o nový sbor, tvořený opět zejména učitelkami. Název tělesa byl pozměněn na Orbis Pictus Ostrov a navázal na tradici zpěvaček z města. Letos slaví už čtvrtstoletí na scéně. A připomenou si ho také výročním koncertem, který se uskuteční 28. října od 18:00 v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově. V podání Orbis Pictus uslyšíte skladby starých mistrů, lidové písně, ale i současnou hudbu.

Jak se sbor za 25 let  proměnil? Co v dnešní době táhne lidi ke sborovému zpěvu? A co by mělo každé takové hudební uskupení mít na svém repertoáru? O tom si povídala Tereza Švecová s vedoucí sboru Monikou Jarkovskou a sbormistryní Lenkou Kozohorskou.

Spustit audio