Člověk mnoha profesí, to byl Pavel Řepa z Tachova

31. březen 2021

Milovník života, osoba mnoha zájmů, doktor přírodních věd, ornitolog, divadelník se zálibou v historii, aktuálním společenském dění a ochraně přírody. To byl Pavel Řepa, který ovlivnil životy mnoha lidí.

Pavel Řepa zemřel v noci z 12. na 13. března v nedožitých 78 letech. Vystudovaný doktor přírodních věd, zasvětil celý svůj profesní život zoologii, hlavně ptákům a rybám. Věnoval se ochraně přírody, nadšeně pracoval pro tachovské muzeum.

Narodil se v Praze v Podolí a v 60. letech coby mladý zoolog přijal umístěnku do Tachova, kde začal pracovat v místním muzeu. „Pavel Řepa rád vyprávěl vtipy, byl kritický, náročný, ale zároveň se s ním člověk zasmál a poučil,“ svěřila se současná ředitelka tachovského Muzea Českého lesa Jana Hutníková.

Podílel se na metodice sčítání ptáků, desítky let mapoval výskyt ptáků v Tachově. Výsledky jeho zkoumání představuje kniha Ptáci Tachova. O svém bádání rád přednášel a vyprávěl žákům. Během přednášek dokázal strhnout jejich pozornost.

Pavel Řepa rád ochotničil, v 90. letech stál u zrodu divadelního spolku Komedyjanti z Tachova. Hrál i režíroval, v divadelních kusech připomínal husitství a další historická témata, ale přijal roli i třeba v detektivce nebo ve Švejkovi. „Pavel Řepa byl hlavně originál. Byl to svéráz, samorost, když se pro něco rozhodl, vždy našel lidi, kteří s ním do toho šli,“ zavzpomínal principál Komedyjantů Michal Laško.

Byl milovníkem života. „Vnímal život, žil ho aktivně, věděl, že čas se nikdy nevrátí, a proto se musí využít,“ připomněl Petr Vaďura. Pan Řepa byl také citlivý, křehký člověk, který poznamenal mnoho lidí z Tachova.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.