Cliff Richard má osmdesátiny

14. říjen 2020

Zpěvák Cliff Richard odstartoval svou hudební kariéru před neuvěřitelnými dvaašedesáti lety v roce 1958. A stále je velice populární. Dnes 14. října oslavuje své osmdesáté narozeniny.

Když sedmnáctiletý zpěvák Cliff Richard vydal v srpnu r. 1958 svůj první singl s písničkou Move It, kterou mnozí hudební odborníci považují za první evropský rokenrol, bylo mu brzy nabídnuto účinkování v televizi. Režisér a producent Jack Good však osmnáctiletého zpěváka požádal, aby poněkud změnil svůj vzhled. Nešlo ale o nic podobného tomu, s čím se setkávali v televizi naši zpěváci, tedy skrývání dlouhých vlasů nebo odmítnutí nevšedního oblečení. Důvod byl ten, že se mnoho mladých muzikantů snažilo vypadat jako Elvis Presley a tak bylo lepší uvést nějaký originál. Cliff pak opanoval obrazovku na dlouhou dobu.

Se svými skladbami se do dnešní doby dostal do hitparády už zhruba 100krát. Zkuste si vzpomenout na nějakého muzikanta, kterému se něco takového povedlo. I když v závěru osmé dekády už bylo často slyšet škarohlídské tvrzení o tom, že zpěvák, který zahájil svou hudební dráhu už v 50. letech, by měl pomýšlet na důchod. Pravda, s písničkou I Just Dont Have The Heart nedosáhl v r. 1989 na nejvyšší pozici, ale druhé místo v hitparádě není rovněž k zahození.

Zpěvák byl hvězdou první velikosti až do začátku nového tisíciletí. Ale hudební scénu neopustil ani po té, ještě v r. 2016 natočil kolekci vánočních písniček.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.