Cliff Richard: Bachelor Boy

14. říjen 2023

Málokterý zpěvák se může pochlubit tak dlouho trvající kariérou jako Cliff Richard. Jeho kariéra trvala neskutečných 65 let. Do hitparády se dostalo 130 jeho desek. Slaví své 83. narozeniny.

Když se narodil kytarista skupiny Rolling Stones Keith Richards, psalo se Richards se S na konci. Manažer skupiny Oldham však navrhl, aby poslední písmeno ze svého jména vyškrtl. Odůvodnil to tím, že prosté Richard zní lépe, a argumentoval, že jedna z největších hvězd tehdejší hudby Cliff Richard také nemá na konci jména s. Sice to nebyl úplně nejlepší argument, protože u Cliffa se jednalo o umělecké jméno.

Ve skutečnosti se jmenoval Harry Webb a svoji první skupinu založil už v době, kdy o rockové hudbě většina lidí v Evropě nikdy neslyšela, tedy v r. 1952. V následujících letech působil v různých formacích hrajících to, co bylo zrovna v módě, většinou skiffle. V r. 1958, kdy už rock and roll ovládl celý svět moderní hudby, založil i on s kamarády skupinu v tomto duchu. Jmenovala se Harry Webb and Drifters. Ještě v průběhu roku si ale jméno změnil na Cliff Richard a o rok později se z Drifters staly Shadows. A tak vznikla jedna z největších evropských hudebních legend. Cliffův repertoár je dnes považován spíše za popový, ale v učebnicích rocku má pevné a nezastupitelné místo. Nakonec John Lennon pokládal za první rokenrol vzniklý na starém kontinentu skladbu Move It, která byla na singlu umístěna jako B strana, ale dee jayové ji pouštěli jako vyvedenější hit, tedy jako stranu A.

V r. 1962 proběhly práce na filmu a desce Summer Holiday, ze které v dalším roce vyšel singl Bachelor Boy. Text písně je o radě, kterou otec dává svému synovi. Zůstaň svobodným chlapcem. Zpěvák později poznamenal, že „nikdy nečekal, že rada bude prorocká“. Cliff se totiž nikdy neoženil, ale jeho písničky se stále hrají. Jako ta o svobodném mládenci.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.