Císařské lázně v Karlových Varech hostily významné osobnosti. Ukrývají nejluxusnější koupelnu Evropy

17. únor 2024

Císařské lázně v Karlových Varech jsou unikátní budovou z roku 1895, která ve své době měla poskytnout maximální komfort elitě tehdejší Evropy. Lázeňskému účelu sloužila více než sto let, dalších třicet let chátrala a nyní po náročné rekonstrukci opět slouží veřejnosti jako multifunkční kulturní zařízení a památkový objekt. Nejreprezentativnější místností v celé budově je Císařská koupelna.

Karlovy Vary byly významným společenským centrem Evropy 19. století. Honorace, která se ve zdejších lázních scházela, zahrnovala císaře, krále, cary a další vrcholné představitele šlechty a stejně tak i přední osobnosti vědy i umění. Aby zdejší lázeňské provozy uspokojily ty nejvyšší nároky, musely odpovídat tomu nejlepšímu, co bylo z hlediska luxusu i technologií v dané době dostupné. A přesně s touto vizí vznikly roku 1895 Císařské lázně.

Budova Císařských lázní byla dlouhá léta synonymem luxusu. O její provoz se denně staralo až dvě stě zaměstnanců a další personál si s sebou přiváželi samotní hosté. Nejluxusnější místností v jejich útrobách byla Císařská koupelna. I když tak byla pojmenována až dlouho po svém vzniku. Původně se tento VIP prostor určený pro ty nejzámožnější lázeňské hosty nazýval Knížecí nebo Vévodská koupelna.

Čtěte také

Jedná se vlastně o soustavu tří propojených místností – salón Císařské koupelny, převlékárnu a samotnou koupelnu. Díky zdařilé rekonstrukci, kterou Císařské lázně nedávno prošly, můžeme dnes tyto prostory obdivovat v jejich původní kráse.

Předpokoje jsou zdobené hedvábnými tapetami, obložené dřevem a vybavené luxusním nábytkem. Koupelna samotná připomíná kapli. Zdobí ji nádherné obklady, které byly vyrobené na zakázku speciálně pro tuto místnost a nikde jinde na světe stejné nenajdete. Protože lázně sloužily původně především jako slatinné, jsou v koupelně hned dvě vany. Dřevěná vana byla určená pro slatinnou koupel, druhá vana byla oplachová.

Všechny koupelny v Císařských lázních byly vybaveny splachovacím záchodem už v roce 1895

I když byl koupelně navrácen její někdejší vzhled, dnes již funkční není. Posledním, kdo si v ní užil koupel, byl legendární herec Jackie Chan, který v Karlových Varech natáčel jeden ze svých filmů. Za více než sto let provozu tudy ale prošlo mnoho dalších osobností z celého světa. Například perský šáh Muzzefír Eddin, zakladatel Turecka Mustafa Kemal Atatürk, Tomáš Garrigue Masaryk, Leonid Brežněv nebo Jurij Gagarin.

Císařské lázně můžete navštívit v rámci několika prohlídkových okruhů denně od 10 do 18 hodin. Kromě komentovaných prohlídek nabízí toto nové kulturní centrum celou řadu zajímavých společenských akcí.

Spustit audio