Císařská alej v Jáchymově se stala nejkrásnější alejí roku 2019 v Karlovarském kraji

V devátém ročníku ankety Alej roku za Karlovarský kraj soutěžilo celkem pět stromořadí, a to z Hrozňatova, Hřebenů, Lipoltova, Jáchymova a Tisové.

Nejvíc hlasů z nominovaných alejí Karlovarského kraje nakonec získala Císařská alej v Jáchymově na Karlovarsku, která vznikla na přelomu 19. a 20. století a je dlouhá zhruba jeden kilometr. Vítěznou regionální alej tvoří stoleté lípy a vede podél svahu nad centrem města, nedaleko vyhlídky Klobouk. V celorepublikovém kole se umístila na 27. místě.

V loňském ročníku celou anketu ovládla Alej přátelství u Sokolova. Tentokrát si republikové prvenství získala památná alej u Rakovnického potoka. Výsledky ankety zveřejnila pořádající organizace Arnika.

„V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí,“ uvedla Karolina Kostićová z Arniky.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, nebo představují mladé aleje, které společně vysázeli. 

autor: nkr | zdroje: Arnika , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související