Cibule je nezastupitelná v kuchyni a prospívá i našemu zdraví

Cibule je nejenom nezastupitelná v tradiční české kuchyni, ale je také velmi prospěšná našemu zdraví.

Snad každý zná výbornou cibulovou šťávu s medem, která umí s kašlem a nechlazením rychle zatočit. Naše babičky dávaly cibuli také na bradavice, kuří oka a rány.

A zapomenout nesmíme ani na jarní cibulku. Prospívá srdci, snižuje krevní tlak, podporuje zdraví kostí a dokonce i očí. A její nespornou výhodou je také jemná a příjemně štiplavá chuť. Cibule má ještě jednu velkou výhodu. Je totiž vždycky po ruce, tak na ni nezapomínejte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.