Chraplák zpěvačky Bonnie Tyler

Blondýna známá svým charakteristickým chraplavým hlasem – to je britská zpěvačka Bonnie Tyler. V populární hudbě je označována za ženského Roda Stewarta, zpěváka, který vlastní podobně poškozený hlas. Jak ke své pověstné vadě hlasu přišla? 

Chraplák je hlas, který je nějak poškozen. Ten, který má v krku zpěvačka Bonnie Tyler, okamžitě upoutá. Vznikl následkem operace hlasivek, která zpěvačce přinesla naštěstí pouze pozitiva.

Než se ale Bonnie Tyler stala světově známou, prošla si lecčíms. Pochází z Walesu, její vlastní jméno je Gaynor Hopkins. Byla nejprve prodavačkou, ale snažila se prorazit. Dařilo se to – vyhrála lokální pěveckou soutěž talentů, stala se členkou vokálního kvartetu a pod pseudonymem Sherene Davis začala vystupovat v nočních klubech.

Uzlíky na hlasivkách jí však bránily zpívat na plný úvazek, a to až do roku 1970, kdy podstoupila operaci k jejich odstranění. Opustila ji s chraplavým hlasem, který se však ukázal jako účinný nástroj. V jednom z velšských nočních klubů zaujala jednoho důležitého vyhledávače talentů, změnila si pseudonym na Bonnie Tyler.

Skladatel Ronnie Scott a textař Steve Wolf pro ni napsali budoucí hit Lost In France, a tak v roce 1976 celý svět věděl, že je tady nová hvězda, blondýna s chraplákem a s modrýma očima. Zamilovala jsem se ve Francii zpívá Bonnie Tyler.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio