Chodov na Sokolovsku patřil setkání horníků

19. září 2011

V Chodově na Sokolovsku proběhlo o víkendu patnácté setkání hornických měst a obcí České republiky. Do města se ale sjeli havíři i ze Slovenska a Německa. Dopoledního průvodu se zúčastnilo na 600 horníků v bývalých i současných uniformách.

Součástí akce bylo i odhalení pamětní desky nebo udílení cen Český permon 2011. Návštěvníci měli možnost vidět řadu koncertů hudebních skupin i ukázky hornických tradic včetně svěcení tupláků.

V neděli se vypravili účastníci setkání na exkurze. Jedna je zavedla na dno hnědouhelného lomu Jiří, další na statek Bernard v Královském Poříčí a poslední do lomu, kde se těží kaolin.

Kromě programu, který se konal v historické části města, si lidé mohou prohlédnout také zajímavou výstavu v galerii u Vavřince. Tady jsou kromě hornin a minerálů také k vidění hornické uniformy, kahany nebo čepice - zkrátka vše co s tímto odvětvím souvisí. Předměty zapůjčil chodovský sběratel Karel Veselý.

Zajímavá výstava bude v chodovské galerii k vidění do 5. října. Samotné setkání hornických měst a obcí České republiky se v Karlovarském kraji uskutečnil letos počtvrté. V roce 1998 si tradici a historii havířského cechu připomenulo Krásno, v roce 2003 Sokolov a o čtyři roky později i Horní Slavkov. Letos byl na řadě Chodov. Příští, 16. ročník se uskuteční v severočeském Chomutově.

Spustit audio