Chodov na Sokolovsku má novou knihovnu, na otevření přišly stovky lidí

30. říjen 2023 10:55

Chodov na Sokolovsku zahájil provoz v nové městské knihovně. Stojí v centru města na místě někdejší mateřské školy a později výrobny knedlíků.

Radnice za nové prostory zaplatila přes 50 milionů korun. Stavba se ale o téměř rok prodloužila, a to kvůli komplikacím s cenou za stavební materiál i nedostatkem dělníků. Město nakonec navýšilo cenu za akci a firma stavbu dokončila. Na otevření knihovny přišly v pátek stovky lidí.

Nová knihovna v Chodově na Sokolovsku

„Cesta nebyla jednoduchá. Nicméně to už necháme historii, a budeme se těšit pouze na ty krásné zážitky, které nám knihovna připraví. Jsem za to moc rád,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger z hnutí Místní.

Nová knihovna nabízí větší prostory s možností dalšího využití. „Dole je vstup, centrální pult, jsou tu oddělení pro malé i velké děti. Důležité jsou aktivity, které se tady budou odehrávat. Navážeme tam, kde jsme skončili před covidem. Plánujeme od kurzů vaření, přes tanec, po vzdělávání, hraní, vyrábění,“ říká ředitelka knihovny Hana Nemčičová.

Radnice bude v úpravě knihovny pokračovat. Připravuje projekt na zelenou střechu a instalaci fotovoltaiky. Vybudovat chce také zahradu, kterou by mohli navštěvovat i čtenáři.

Spustit audio