CHKO Slavkovský les má novou přírodní památku

28. duben 2014

Je jím Velikonoční rybník nedaleko Měchova u Bečova nad Teplou. Území o rozloze necelé dva hektary je cenné zejména díky druhové pestrosti chráněných živočichů.

Na výjimečnou hodnotu této lokality přišli přírodovědci při mapování obojživelníků již v roce 2009. Bylo tomu právě o Velikonocích, kdy rybník odhalil doposud nepoznané bohatství a kdy také získal své jméno. Přírodní rezervaci se podařilo vyhlásit po ročních přípravách.

Rybník byl již desítky let hospodářsky nevyužíván, a tak se stal ideálním útočištěm pro chráněné druhy živočichů. Z těch se tu vyskytují především obojživelníci a vážky. Rybník se může pochlubit jednou z nejbohatších populací blatnice skvrnité. Své útočiště zde má také skokan ostronosý a krátkonohý či čolek velký, obecný a horský. V lokalitě žije na dvacet druhů vážek, z nichž některé patří mezi velmi vzácné. Nejvýznamnější je však výskyt vážky jasnoskvrnné, která se řadí mezi zákonem chráněné druhy.

Území je zajímavé i botanicky. Cenná jsou především zrašelinělá stanoviště, ale i vegetace vodních rostlin a bahnité plochy s výskytem vzácného zevaru nejmenšího.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio