Chebský most v Karlových Varech čeká kontrola

6. květen 2019 07:20

Chebský most v Karlových Varech čeká podrobná diagnostika. Ta určí, v jakém stavu nemovitá kulturní památka je.

Karlovy Vary se připravují na kontrolu Chebského mostu, který je nemovitou kulturní památkou a patří k nejvytíženějším komunikacím přes řeku Ohři v lázeňském městě. Magistrát už vybral firmu, která most zkontroluje. Výsledek bude mít město zhruba osm měsíců od podpisu smlouvy, tedy do konce tohoto roku. Kontrolu Chebského mostu chtěli mít zástupci města už hotovou. Zkomplikoval ji ale nezájem firem o výběrové řízení. Magistrát nakonec upravil podmínky a přihlásily se dvě společnosti.

Kontrola bude dražší, než se předpokládalo

Za diagnostiku bude muset město zaplatit víc, než se předpokládalo. Zástupci města počítali s osmi sty tisíci, nakonec zaplatí téměř dva miliony korun. Kdy přesně kontrola začne, zatím není upřesněno. Kromě nejrůznějších sond do konstrukce se počítá i se zátěžovou zkouškou, která si vyžádá i omezení dopravy přímo v centru města.

Na začátku loňského roku, kdy už jedna kontrola proběhla, vykazovala mostovka podle hodnocení specializované firmy špatný stav. Spodní část mostu je podle ní dobrá. Z římsy chodníků mostu ale opadává beton a ohrožuje vodáky. Specializovaná firma proto musí most zajistit sítěmi tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost vodáků v letní sezoně. Tato úprava by měla být hotová do konce května.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio