Chebská nemocnice postupně ruší covidové jednotky

Prázdné pokoje, vyprané prádlo a velký úklid – personál chebské nemocnice postupně uklízí covidové jednotky. Vznikly třeba z porodnice nebo gynekologie. 

Ještě před měsícem byla chebská nemocnice plná pacientů s covidem. Chyběla lůžka a personál byl přetížený. Teď je situace klidnější a zařízení postupně ruší covidová oddělení. Nakažených v regionu totiž ubývá. V nemocnici byla celkem tři oddělení pro covid pozitivní lidi.

Gynekologicko-porodnické oddělení, kde takzvané covid oddělení bylo, teď zaměstnanci uklízí. Postupně by se sem měly vrátit pacientky. Možná už v květnu, potvrdil mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. Vše ale bude záviset na kapacitě intenzivních lůžek.

„Na to abychom mohli obnovit běžnou péči, porody i plánované operace, potřebujeme mít volnou kapacitu intenzivní péče. Tu nám zatím pořád blokují covidoví a post-covidoví pacienti. U průměrného covidového pacienta je hospitalizace třeba týden, ti s těžkým průběhem nám tu zůstávají měsíc a někdy i déle. Bez toho uvolnění intenzivních lůžek nemůžeme zahájit běžný provoz,“ uvedl mluvčí.

V současné době je v nemocnici 14 pacientů s nemocí covid-19. V únoru jich bylo přes 70. Díky zlepšení epidemické situace bude zdravotnický personál po několika měsících čerpat dovolenou.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio