Chebská Galerie 4 slaví opožděné pětatřicetiny. Spolupráce se Západem zajímala diváky i policii

11. leden 2023 10:35

Pozdě, ale přece. Chebská Galerie 4 připomíná 35. výročí své existence profilovou výstavou. Kvůli pandemii ji musela o dva roky odložit, a tak se expozice jmenuje Výroční zpráva – 37 let G4.

Návštěvníci mohou vidět výsledky tvůrčích dílen, dokumentární fotografie akcí a práce dříve vystavujících autorů od nás i ze zahraničí. Se zahraničními kolegy z tehdejšího Západu spolupracovali v galerii už před rokem 1989 v době komunistického režimu. Našli si k tomu specifickou cestu.

„Dozvěděli jsme se, že na západních ambasádách pořádají výstavy, které prošly určitou cenzurou našich státních orgánů a jsou tedy ideologicky čisté. A my jsme tyto výstavy začali dělat i u nás. Já jsem v té době netušil, že jakmile člověk začne spolupracovat se zahraničními ambasádami, tak se dostává do hledáčku státní bezpečnosti. Tato naše činnost vyvrcholila po výstavě francouzských fotografů Konstrukce a fikce, kterou zahajoval francouzský kulturní atašé. Druhý den mě sebrali a šest hodin vyslýchali ohledně mých kontaktů s ambasádami. Nejenom francouzskou, ale i německou, řeckou a podobně,“ vzpomíná ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Ne náhodou tak byla galerie oceněna titulem Stavitel mostů mezi Českem a Německem. Výstava Výroční zpráva - 37 let G4 potrvá do 5. února  

autor: Josef Šorfa
Spustit audio