Cheb získal alespoň část dotace na regeneraci sídliště Zlatý vrch

7. duben 2009

Sídliště Zlatý vrch v Chebu se v nejbližších letech výrazně změní. Na jeho regeneraci totiž radnice získala dotaci z evropského Integrovaného operačního programu. Úpravy chebského sídliště mají zahrnovat komplexní rekonstrukce komunikací a také opravy a zateplení bytových domů. Více informací má Zdeněk Trnka.

Cheb dostane na regeneraci sídliště Zlatý vrch přes 100 milionů korun. Město ale žádalo o zhruba 150 milionů, některé součásti projektu proto bude muset vyškrtat a zřejmě upraví i podíl spolufinancování. Z celkového projektu tak například vypadnou úpravy Dvořákových sadů nebo kamerový systém.

Více se snížení dotace dotkne majitelů domů, bytového družstva, společenství vlastníků a města. V projektu Cheb předpokládal, že by dotace na zateplení nebo výměny výtahů měly být až 40 procent nákladů. Nyní bude zřejmě nutné podíl dotace snížit asi na 30 procent.

Panelák

Regenerace by měla na sídlišti s více než 3600 obyvateli vyřešit hlavně parkovaní. Na 1322 bytů je tu jen asi 450 parkovacích míst. Úpravy by jejich počet měly zvýšit asi o 220. I tak to ale bude jen asi polovina potřebných míst. Vzhledem k umístění sídliště ve svahu už ale jiné možnosti město nemá.

autor: zdt
Spustit audio