Cheb zakázal průjezd kamionů městem. Situaci ale zklidní až aktualizované navigace

10. říjen 2017

Chebská radnice zakázala průjezd kamionů přes město. Omezení se týká nákladních vozidel nad 12 tun. Zákazové značky jsou již nainstalovány.

Zákaz průjezdu kamionů centrem má ulevit především ulicím Evropská a 17. listopadu, kde byla tranzitní doprava dosud nejintenzivnější.

„Pochopitelně to nebude znamenat, že těžké kamiony z Chebu zcela zmizí. Do města budou moci i nadále zajíždět vozy, které zde mají nakládku či vykládku, sídlo firmy nebo sem musí kvůli opravě, případně údržbě. Přesto věřím, že toto omezení přispěje k výraznému snížení dopravní zátěže i všech negativních dopadů, jako je hluk, prach nebo nehodovost,“ vysvětlil starosta Antonín Jalovec.

Omezení průjezdu kamionů městem je možné proto, že díky severnímu obchvatu na Pomezí a předloni zprovozněnému jihovýchodnímu obchvatu na Svatý Kříž existují vhodné objízdné trasy. Právě na oba obchvaty Chebu by většina nákladní tranzitní dopravy měla být nyní směrována.

„Výraznější posun by mohl přijít, až navigace začnou kamiony navádět mimo Cheb," uvedl Jalovec.

Podle měření z roku 2010, tedy ještě před stavbou jihovýchodního obchvatu, projelo centrem města až 14 tisíc aut za 24 hodin. Podíl těžkých nákladních vozidel se pohyboval mezi 10 až 19 procenty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio