Cheb omezí rychlost v centru města, těžká vozidla se sem už nedostanou

26. březen 2019 14:00

V historickém centru Chebu bude od poloviny roku omezená rychlost. A to z 50 na 30 kilometrů v hodině. Zároveň radnice zakáže vjezd automobilům těžším než šest tun.

Takzvané Tempo 30 je zóna, která omezuje rychlost na náměstí a v přilehlých ulicích. Důvodem je velké zatížení hlukem. Jak potvrdilo vedení radnice, kvůli požadavkům památkářů musí město na ulice pokládat dlažbu a při vyšších rychlostech je na ní pohyb vozidel hlučný a také nebezpečný pro chodce. Na úpravu rychlosti upozorní řidiče dopravní značky.

Jedná se konkrétně o ulice Dlouhá, Školní, Hradební a Křižovnická. Automobily, které budou těžší než šest tun, se za nové značky navíc nedostanou. Výjimku dostanou pouze vozidla dopravní obsluhy.

Radnice se chce také pojistit, aby řidiči nařízení dodržovali

Vybuduje proto zpomalovací kamenné retardéry. Jejich instalace začne postupně tak, aby do poloviny roku, kdy bude změna v historickém centru platit, byly hotové. V některých místech se zruší dosavadní značení hlavní a vedlejší silnice. Místo toho bude platit univerzální přednost zprava. Toto opatření, podle starosty Antonína Jalovce, přinese i výrazné snížení počtu dopravních značek v centru města, kterých je nyní nadbytek.

Město připravuje také akci zaměřenou na řidiče. Prověří, jestli dodržují pravidla silničního provozu. Jak potvrdilo vedení radnice, akce začne v průběhu několika příštích dnů. Takže v podstatě kdykoliv. Policisté se jednak zaměří na dodržování rychlosti, což je v Chebu také velký problém. Pak na jízdu na červenou a zřejmě i špatné parkování. Právě na tyto kontroly upozorňuje město na svých webových stránkách.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio