Cheb dá ročně na komunální služby 100 milionů korun, nejvíc za odpad

7. květen 2013

Město Cheb hledá cesty jak efektivněji nakládat s veřejnými prostředky. Na provoz komunálních služeb radnice každoročně vydá okolo stovky milionů korun. Jenom polovina rozpočtu přitom jde na odpad a zeleň. A tady budou výdaje letos ještě o něco vyšší.

Největší díl z této částky tvoří náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu. Město loni zdražilo poplatek za komunální odpad z 500 na 700 korun. Přesto radnice doplácí nemalé částky. Poplatky městu přináší ročně asi 21 milionů korun, celkové náklady na likvidaci odpadu jsou ale 35 milionů korun ročně.

Podle vedení města by náklady na komunální odpad mohla v budoucnu omezit připravovaná spalovna. Ta by navíc mohla obsloužit i další města na Chebsku.

Město letos také vydá o tři miliony korun víc na údržbu zeleně. Přibyly totiž nové parky včetně areálu na levém břehu Ohře, o které je třeba pečovat. Dalším z důvodu je konání Krajinné výstavy.

Kromě odpadů a zeleně Cheb utratí přes třicet milionů za veřejné osvětlení a komunikace včetně zimní údržby. Tady chce radnice lépe hospodařit zavedením moderních technologií.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio