Cestu ke kameře jsem si musel vyšlapat, protože nemám FAMU, říká kameraman Václav Tlapák

25. duben 2023

U filmu začínal jako runner, asistent režie, kamery a ostřič. Později začal švenkovat a pracovat na pozici kameramana. Stál u zrodu takových úspěšných filmů jako jsou Pohádky pro Emu, Léto s gentlemanem, Bábovky nebo Prezidentka.

Kameraman Václav Tlapák

Václav Tlapák vystudoval Soukromou vyšší odbornou školu filmovou v Písku, obor Výtvarník animovaného filmu. Chtěl se však stát kameramanem a jelikož mu chyběly potřebné kontakty ze studií na FAMU, ke kameře se dostal přes pozici runnera a ostřiče, což je jedna z nejdůležitějších profesí na place, jelikož zaostřuje objektivy na kamerách.

Za filmy Pohádky pro Emu a Kozy léčí byl nominovaný na cenu Asociace českých kameramanů. Aktuálně točí seriál a dokončil film. „Před týdnem jsme dotočili film, který se jmenuje Jedna noc, a to je taková srdcovka. Je to komorní sociální drama, které by mohlo diváky zaujmout. Je to zkrátka něco jiného než komedie,“ poznamenal kameraman Václav Tlapák. Na podzim by tento film mohl jít do kin.

Výstava fotografií v Plzni

Kromě natáčení filmů, seriálů, videoklipů a reklam se Václav Tlapák věnuje také cestování a fotografování. S fotoaparátem a kamerou navštívil mimo jiné Nový Zéland, Skotsko, Srí Lanku nebo Island. Výstava 16 fotografií Václava Tlapáka z 16 zemí bude nainstalována v budově ČRo Plzeň v květnu. Přijďte se podívat!

autoři: Iva Kokešová , Iva Štěpánková
Spustit audio