Českým lázním chybí klienti a dochází úspory

24. březen 2021 12:45

I když lázně v Česku dodržují přísná hygienická opatření, testují hosty i své zaměstnance, na pobyty můžou jen ti, kterým vše hradí zdravotní pojišťovny. Obsazenost lázeňských domů je tak velmi nízká.

Například ve Františkových Lázních jsou hotely zaplněné jen z necelých 10 procent. Chodby jsou prázdné, stejně tak bary i místa na léčebné procedury. Situace začíná být už vážná. Lázně zatím čerpají ze svých úspor, i ty ale postupně dochází.

„Ubytovací kapacita naší společnosti je zhruba 500 lůžek, nejsme využiti ani na deset procent. Je to složité, protože máme mnoho fixních nákladů. Musíme platit zálohy na energie, na vodu, máme mzdové náklady. Čerpáme z nějakých rezerv. Spolupracujeme na řešení té situace s bankami, kde jsme naštěstí našli pochopení,“ řekl generální ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Kvůli nutným úsporám museli lázně také snížit počet svých zaměstnanců. Josef Ciglanský doufá, že už brzy budou lázně smět přijímat samoplátce: „Domnívám se, že vydržíme do doby, než budeme moci přijímat samoplátce. Doufáme, že to bude brzo, nejpozději po Velikonocích.“

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio