Českou biopotravinou 2011 je sýr z Abertam
Ovčí sýr Arnika z krušnohorských Abertam je Českou biopotravinou roku 2011. Je vítězem nejen kategorie mléko a mléčné výrobky, ale i celkovým vítězem 10.ročníku soutěže, pořádané Potravinářskou komorou společně se svazem ekologických zemědělců.
Producentem ovčího sýru Arnika je Horský statek Abertamy. Výrobek vzniká v salaši Rýžovna nedaleko Božího Daru. Jde o plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od 2 do 6 měsíců. Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.
Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími, téměř šesti desítkami výrobků. Mezi ceny pro vítěze patří i cesta na světový veletrh biopotravin BIOFACH 2013 v bavorském Norimberku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
‚Ražený dějepis našeho národa‘. Část numismatické Brunovy sbírky se vydražila za 155 milionů korun