Čerstvé i sušené kořeny bylin na čaj je třeba vařit

28. srpen 2019

Namočit do studené vody, přivést k varu a povařit 10 až 15 min., tak se podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové připravuje čaj z kořenů bylin pro podpůrnou léčbu různých onemocnění.

Ne všechny léčivé kořeny je ale možné užívat vnitřně, např. kostivalový kořen je toxický a slouží pouze jako součást mastí a mazání. „Dá se říci, že kořen je část rostliny s nejsilnějšími účinky,“ podotýká bylinkářka a upozorňuje, že tomu a svému aktuálnímu zdravotnímu stavu je třeba přizpůsobit dávkování.

Jaké účinky mají a k čemu se používají kořeny kostivalu, petržele, křenu, libečku, čekanky, omanu, lékořice, puškvorce nebo anděliky? Poslechněte si bylinkářskou poradnu s fytoterapeutkou Monikou Šedivcovou.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio