Černý kuba

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

350 g krup nebo trhaných krupek
hrst sušených hub předem namočených
1 středně velká cibule
3 stroužky česneku
50 g husího nebo vepřového sádla
kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání nádoby

Postup:

Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. V nádobě rozpálíme část sádla a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme kroupy nebo krupky, trochu je opražíme, osolíme a zalijeme vodou. Pod pokličkou je uvaříme doměkka.

Sušené houby, které jsme nechali předem nabobtnat, pokrájíme a podusíme. Potom je přidáme k uvařeným kroupám spolu s utřeným česnekem, kmínem, mletým pepřem a majoránkou a dobře promícháme.

Směs dáme do sádlem vymaštěné pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v předehřáté troubě při 180 °C zapékáme cca 30 minut.

Příloha: salát z kysaného zelí, nakládané okurky

Celková doba přípravy: 50 minut