Černý kuba
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
350 g krup nebo trhaných krupek
hrst sušených hub předem namočených
1 středně velká cibule
3 stroužky česneku
50 g husího nebo vepřového sádla
kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání nádoby
Postup:
Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. V nádobě rozpálíme část sádla a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme kroupy nebo krupky, trochu je opražíme, osolíme a zalijeme vodou. Pod pokličkou je uvaříme doměkka.
Sušené houby, které jsme nechali předem nabobtnat, pokrájíme a podusíme. Potom je přidáme k uvařeným kroupám spolu s utřeným česnekem, kmínem, mletým pepřem a majoránkou a dobře promícháme.
Směs dáme do sádlem vymaštěné pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v předehřáté troubě při 180 °C zapékáme cca 30 minut.
Příloha: salát z kysaného zelí, nakládané okurky
Celková doba přípravy: 50 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.