Černé skládky jsou nekonečný problém. Lidé si pletou les se smetištěm

8. červen 2022 10:55

Místo do sběrného dvora odvezou lidé odpad do lesa. Na jaře i na podzim jsou to hlavně pneumatiky, během roku třeba stavební suť nebo rozebrané pračky. Podle společnosti Lesy České republiky jsou černé skládky nekonečný problém.

Pneumatiky, PET lahve, obaly od oleje do aut, ale i mrazák s masem – to všechno lidé vyhodí v lese. Podobných černých skládek nachází zaměstnanci společnosti Lesy České republiky každý rok několik desítek. I když se je pravidelně snaží uklízet, lidé do lesů odpadky navezou opět.

Černé skládky najdeme v Karlovarském kraji hned na několika místech. „Každou chvilku tady objevím nějaké místo, kde buď někdo odhodil odpad, nebo tady bezdomovci vypalují dráty z pneumatik. Člověka to štve, když si jde zaběhat a nadýchat se čerstvého vzduchu a má tady před sebou takovou hromadu. Moc by mě zajímalo, co k tomu ty lidi vede,“ řekl Ladislav Zoubek, který je pravidelným návštěvníkem výsypky Antonín.

„Je to obecně velký problém. Veřejnost si plete les se smetištěm. Vše, co se jim nehodí, jsou schopní odvézt do lesa. Najdeme tu pneumatiky po výměně na jaře, na podzim, najdeme vybavení domácností i stavební odpad,“ uvedl lesní správce Alexandr Fous.

Jen v roce 2015 společně s městem Sokolov Lesy České republiky při úklidu výsypky Antonín posbíraly téměř 10 tun odpadu. Za likvidaci černých skládek zaplatí ročně statisíce korun.

Spustit audio