Cena vodného a stočného na západě Čech stoupne v příštím roce o pět procent

6. prosinec 2023 09:00

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, kam patří většina obcí Karlovarska i některé obce Sokolovska, Tachovska či Chomutovska, zvýší v příštím roce cenu vodného a stočného v průměru o pět procent.

Společnost sice rozhodla o zdražení vody o tři procenta, v příštím roce se ale navíc zvedne sazba daně z přidané hodnoty u vodného a stočného z deseti na 12 procent. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 90 litrů na osobu bude znamenat zhruba 500 korun za rok navíc.

Cena vody se skládá ze dvou částí

První tvoří platba za skutečně odebrané množství vody, druhou pak paušální poplatek stanovený pro celou napojenou nemovitost podle velikosti vodoměru. Cena za odebraný metr krychlový vody bude v příštím roce celkem 97,26 korun včetně DPH, letos to je 92,73 korun. Poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr se zvedne z 2430 korun na 2500 za rok.

Na zvýšení vodného a stočného v roce 2024 má významný vliv především předpokládaný nárůst nákladů na energie. „Nad úroveň inflace se také zdražují poplatky za nákup surové vody, které hradíme státu za odběr vody z povrchových zdrojů. V roce 2024 musíme počítat i s nárůstem mzdových nákladů a s mírným navýšením cen materiálů a ostatních služeb," uvedl předseda sdružení obcí Alexandr Žák.

Naše průměrná cena ve výši 110 korun za kubík vody (včetně DPH) nadále zůstane nejen pod celorepublikovým průměrem, ale také hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny," dodal Žák.

V plánu jsou investice do rozvoje a obnovy vodovodů a kanalizací

Letos se společnosti podařilo dokončit výstavbu druhé regionální sušárny kalů v Tachově. V Karlových Varech je tato moderní technologie, která umožní další zhodnocení čistírenských kalů, již od roku 2016.

Na příští rok se připravují investice do rozvoje a obnovy veřejných vodovodů a kanalizací. Uskutečnění řady z nich však bude záviset na tom, zda se podaří získat dotace. Připravené jsou projekty na dostavbu chybějících sítí v různých částech měst a obcí, například v Karlových Varech, Vejprtech, Bečově či v Horním Slavkově.

Společnost má rozsáhlou síť vodovodních systémů, které v současnosti zásobují pitnou vodou téměř 200 tisíc obyvatel na Karlovarsku, Sokolovsku, Tachovsku, Chomutovsku i Rakovnicku. Sdružuje 105 obcí.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio