Celníci v Karlovarském kraji loni vybrali za nedoplatky od řidičů 400 tisíc korun

15. únor 2023 11:15

Celkem 400 tisíc korun za nedoplatky vybrali v minulém roce celníci z Karlovarského kraje. Při kontrolách se zaměřovali na to, jestli řidiči nedluží na daních a jestli mají zaplacené případné pokuty.

Čtyřikrát využili celníci i možnost odebrat registrační značky řidičům nebo provozovatelům vozidel, pokud dluh za dopravní přestupky nezaplatí. Jen za leden letošního roku už tento postih využili také ve čtyřech případech, informovala mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Celníci mohou od loňského roku při silničních kontrolách prověřit, zda kontrolovaný člověk nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost. Jde nejen o dluhy z daní, kdy je správcem celní správa, ale také o nedoplatky v dělené správě, kdy celní úřady vybírají a vymáhají i pokuty uložené například policií, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, oblastními inspektoráty práce a dalšími orgány a institucemi.

Prověřit lze jak občany ČR a právnické osoby, tak i cizince. Pokud celníci při kontrole zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil splatnou, pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikty, mohou od ledna loňského roku požadovat na místě kontroly její uhrazení.

V případě, že pokutu dlužník neuhradí, mají celníci pravomoc zadržet registrační značky vozidla nebo zabránit odjezdu vozidla takzvanou „botičkou“. V loňském roce tuto možnost karlovarští celníci využili ve čtyřech případech, letoš jen od začátku ledna odebrali registrační značky vozidla také už čtyřikrát.

Od ledna letošního roku prověřily hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj v terénu za pomoci aplikace CEPAN (centrální evidence přeplatků a nedoplatků) stovky lidí a od bezmála 45 dlužníků vyinkasovali více než 60.000 korun.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio