Čekala ho demolice, nakonec se ho ale podařilo zachránit. Barokní zámek Valeč je otevřen i v zimě

1. březen 2019 10:30

Zatímco většina památek má zavřeno, barokní zámek Valeč na Karlovarsku si můžete prohlédnout i během zimy. V minulosti měl zámek mnoho majitelů a prošel celou řadou přestaveb.

První písemné zmínky o Valči jsou z roku 1358. Po druhé světové válce se stal na krátkou dobu sanatoriem pro válečné veterány. V 50. letech tam byly ubytované korejské děti a potom byl na dlouho dětským domovem, až do ničivého požáru v roce 1976.

„Zámek v 70. letech vyhořel a do 90. let chátral. Byl na něj dokonce vydán demoliční výměr, nicméně ještě v těch 90. letech se nakonec zámek rozhodlo zachránit,“ uvedla kurátorka Barbora Tichá.

Obnova zámku trvá dodnes

Nejzachovalejší místností zámku je krásně zdobený Braunův sál. „Je to nejzachovalejší sál. Nedostala se sem voda po tom požáru a byly zachované stropy. Je to místnost, která se nám podařila zrestaurovat. Nejcennější je tady intarzovaná podlaha, zrestaurovaná byla i štuková výmalba a podle původních maleb i stropní obrazy.“

Na mnoha místech zámku je jeho krutá historie znát. Stěny jsou bez omítek obité až na cihly, podlaha je betonová. Tak vypadá i Erbovní sál. Jediné co se z něj zachovalo, je mramorový krb, jinak se z něj téměř nic nedochovalo.

Dnešní informační centrum, kavárna a hlavní pokladna zámku se nachází v malém objektu vedle zámku, který dříve byl prádelnou. „Je to historicky poslední postavená budova v zámeckém areálu. Prádelnu tady dnes už nepřipomíná nic. Jediné co tu máme, jsou litinové kryty k odvětrání, ty jsou původní,“ popisuje pokladní Dušan Kalvach.

Kromě zámecké budovy si mohou návštěvníci prohlédnout také rozsáhlý téměř 15 hektarový zámecký park se sochařskou výzdobou Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie, desítky terakotových soch a honosnou zahradní architekturu. Park patří k nejkrásnějším barokním zahradám v Čechách.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio