Čas zimních pneumatik oficiálně skončil. Co dál?

Od 1. dubna můžeme jezdit na letních pneumatikách. Vyplatí se přezout teď? Nebo ještě počkat?

Možná máte v plánu dojet přes léto zimní pneumatiky, které mají hloubku desénu pod 4 mm. Vyplatí se mít dvě sady pneumatik pro letní a zimní provoz, když máme moderní vůz s hlídáním tlaku v pneumatikách? Na tyto otázky odpovídá Jan Drnec z plzeňského pneuservisu a vysvětlí i to, jak správně pneumatiky skladovat?

Procházky přírodou udělají dobře na zdraví nejenom lidem, ale i pejskům. Proč by měli být psi při procházce na delším vodítku? Jaké mohou napáchat v přírodě škody? Více se dozvíte od Jiřího Vlčka, pracovníka odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Živý plot umí snížit hlučnost z okolních komunikací na našem pozemku. Chrání nás i před všudypřítomným prachem. V létě může poskytnout stín. Pokud netrváte na jednotnosti živého plotu v rostlinné skladbě, malým tipem vám může být volně rostoucí živý plot, který je nenáročný na údržbu a může poskytnout hodně radosti po celý rok. To tvrdí plzeňský zahradník Přemysl Písař a vysvětlí proč.

Některé nové moderní spotřebiče už vyžadují i připojení k internetu. A mohou to být obyčejné ledničky, pračky, myčky nebo robotické vysavače. Zatím není vyřešena legislativa a proto na vás mohou prozradit výrobci nebo i dalším spoustu věcí z vašeho soukromí. Více se o SMART domácnostech, které dobývají svět uslyšíte od Tomáše Sysla z Institutu zdravého bydlení.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio