Carly Simon - Let The River Run

Získat ve Spojených státech amerických hudební cenu Grammy je pro mnoho hudebníků i skladatelů snem. Když se však někdo stane prvním umělcem, který za hudbu k filmu a hlavně za jednu filmovou píseň získá všechny tři nejvyšší umělecké ceny, stane se nejuznávanější celebritou. Povedlo se to zpěvačce a skladatelce Carly Simon a vy onen hit určitě znáte.

Carly Simon je americká zpěvačka, skladatelka, hudebnice a dětská autorka. Narodila se 25. června 1945. S hitem „Let The River Run“ z roku 1988 z filmu Working Girl (Pracující dívka) se stala první umělkyní, která získala tři nejvyšší ocenění – Oscara, Grammy a Zlatý globus - za píseň složenou a plně interpretovanou jedním umělcem. Svou první cenu Grammy už ale měla, dostala ji ve svých šestadvaceti letech (v roce 1971), za nejlepšího nového umělce.

Carly Simon byla už v 70. letech 20. století jedním z nejpopulárnějších skladatelů, tvrdě pracovala, vydala devět alb. Nejvíce na sebe upozornila hitem, který vzbudil mnoho debat o tom, jakého ze svých velmi blízkých mužů měla vlastně na mysli, píseň se totiž jmenuje You're So Vain (Jsi tak zbytečný). Po desetiletích tajemství Carly Simon v roce 2015 připustila, že druhý verš písně je o herci Warrenovi Beattym a na zbytek písně ji inspirovali další dva nejmenovaní muži.

V říjnu 1980 se Carly Simon vyčerpáním zhroutila na jevišti, poté se její koncertní vystoupení stala vzácností.

Vraťme se však k písni Let The River Run: Jistě ji znáte, u nás ji pod názvem Láska umí víc nazpívala s textem své maminky Hany Sorrosové Lucie Vondráčková. V originále však Carly Simon zpívá „Nechte řeku běžet, ať všichni snílci probudí národ.“ Ve filmu Pracující dívka hráli Melanie Griffith, Harrison Ford a Sigourney Weaver. Carly Simon tuto svou píseň nazvala hymnou s rytmem džungle.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.