Bramborové noky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 500 g brambor vařených ve slupce
  • 150 – 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla nebo rostlinného tuku
  • sůl
  • máslo na omaštění noků

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a ještě horké prolisujeme. Přidáme mouku, rozpuštěný tuk, vejce a sůl. Propracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly. Z každého vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Každý zaoblíme do tvaru noku. Vaříme ve slané vodě cca 7 minut. Uvařené noky scedíme a promastíme máslem.

Podáváme jako přílohu k pečeným nebo dušeným masům, omáčkám a podobně.
Celková doba přípravy cca 1 hodina.