Bramborák z kynutého těsta s pohankovou moukou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

150g pohankové mouky
1/2kg syrových oloupaných brambor
1/2kg vařených brambor
50g droždí
1 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce podravky
100ml mléka
majoránka
sůl, pepř
slunečnicový olej


Postup:

Z droždí, mouky a mléka uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Na jemném struhadle nastrouháme do mísy syrové brambory, z poloviny slijeme vodu, přidáme nastrouhané vařené brambory, pohankovou mouku, prolisovaný česnek, pepř, majoránku, podravku, vejce, zbytek mléka a vzešlé droždí. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout až jeho objem zdvojnásobí.
Z kynutého těsta tvoříme pomocí lžíce kousky, které smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
Podáváme s kyselým zelím nebo jako přílohu k drůbežímu masu.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.