Boží Dar vyhlásil kalamitní stav! Silničáři mají v Krušných horách plné ruce práce

8. leden 2019 12:00
Zprávy

Zejména do oblasti Božího Daru je doporučeno vůbec nevyjíždět z důvodu nepříznivých klimatických vlivů - silného sněžení a velkého větru. 

Aktualizováno 12.1.2019

16:00 (sobota) Na Božím Daru začalo znovu hustě sněžit a dle předpovědi ČHMÚ má trvat s menší přestávkou toto počasí až zítřejších ranních hodin. Nadále by pak sněžení mělo pokračovat od zítřejších 13:00 hodin až do pondělního večera.

Zdali bude zapotřebí pomoci techniky a hasičů ze Zbirohu a Karlových Varů, se rozhodne v nedělních nočních hodinách.

Pro centrum Božího Daru platí i nadále povolení vjezdu pro místní obyvatele a návštěvníky ubytovacích zařízení se zajištěným parkováním. Pro centrum Božího Daru platí i nadále zákaz vjezdu s výjimkou místních obyvatel a návštěvníků se zajištěním parkováním.

Stále platí uzavírka silnic na Rýžovnu a Zlatý Kopec, kdy je vjezd povolen pouze pro IZS a místní občany.

Dnes nebyly parkovací kapacity na Božím Daru zcela naplněny, a tak kdo dbal pokynů policie, si na sjezdovkách skvěle zajezdil.

Stav kalamitní nouze potrvá s určitostí do pondělních dopoledních hodin

16:00 Starosta města Boží Dar požádal HZS Karlovarského kraje o pomoc při zprůjezdnění komunikací ve městě s ohledem na vyhlášený kalamitní stav. Na místo jede technika ze stanice Karlovy Vary a ze záchranného útvaru Zbiroh, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. 

14:45 Silničáři nedoporučují vyjíždět do Krušných hor. Kvůli sněžení tam hrozí pády stromů. Navíc Boží Dar znovu zakázal vjezd do města. Jak potvrdil dispečer zimí údržby v Karlovarském kraji Josef Bulka, silničáři budou pomáhat s odvozem sněhu.

Město Boží Dar vyhlásilo kalamitní stav

13:30 Na odstraňování sněhu ze silnic vedoucích do osad Ryžovna a Zlatý Kopec silničáři usilovně pracují s tím, že tyto silnice se budou udržovat průjezdné pouze pro vozidla místních obyvatel, zásobování a IZS. Pro ostatní vozidla je a bude minimálně do pondělního dopoledne vjezd zakázán!

Město Boží Dar žádá všechny návštěvníky tohoto lyžařského střediska, a to zejména běžeckou veřejnost, aby do samotného města vjížděli pouze, pokud zde mají zajištěné ubytování s parkováním. Zdůrazňujeme pouze ubytování se zajištěným parkováním. Vjezd pro ostatní motoristy je zakázán.

Aktuálně napadlo dalších 10 cm sněhu a hustě sněží. Některé místní komunikace jsou prozatím s velkým rizikem průjezdné pouze pro zásobování, a to v šíři menší než 2,5 metru. Sněhové bariéry místy dosahují až 1,5 metru.

Tento kalamitní stav nouze pro správní území města Boží Dar platí do odvolání.

13:00 V současnosti je otevřen úsek Boží Dar - Klínovec, dále Přebuz - Rolava a během dneška se zprůjezdní i silnice Jindřichovice - Háj.

Silničáři upozorňují na možnost častějších pádů stromů

Časté pády na silnice v regionu komplikují dopravu, tato událost se dnes dopoledne stala v abertamské zatáčce (směr Boží Dar), kde padl vzrostlý jehličnan pod tíhou sněhu přímo na silnici.

08:00 Silničáři v Krušných horách si v těchto dnech na nedostatek práce stěžovat nemůžou. Od časných ranních hodin uklízejí vozovky od sněhu. Na svých cestách musí ale často překonávat řadu překážek. Jaké? 

07:00 (pátek) Silničářům se už včera (10.1.) podařilo obnovit provoz na komunikaci mezi Bublavou a státní hranicí a z Božího Daru na Klínovec.

Uzavřený zůstává úsek z Božího Daru směr Zlatý Kopec, silnice mezi Přebuzí a Rolavou a Jindřichovicemi a Hájem.

Od úterka se silničáři nezastaví

Podle předpovědi meteorologů by dopoledne v kraji mělo místy opět začít sněžit. V průběhu dne bude znovu zesilovat vítr, v nárazech může dosáhnout rychlosti až 55 kilometrů v hodině.

Situace na silnicích Karlovarského kraje se uklidňuje

15:00 Zprůjezdněná je už také silnice z Bublavy směr Klingenthal, informoval o tom krajský dispečer Josef Bulka.

14:30 Kvůli pádu stromů na dráty vysokého napětí zaznamenal ČEZ výpadek elektřiny na Karlovarsku.

„Porucha na vysokém napětí se týká poměrně velké oblasti, zasáhl například Ostrov, Nejdek, Hroznětín, Děpoltovice, Nivy, Odeř, Ruprechtov, Velký Rybník, nebo Oldřichovice,“ řekla mluvčí pro západočeskou oblasti Michaela Jírovcová. Výpadek proudu postihl také Bublavu, kde se kvůli poruše zcela zastavil provoz skiareálu.

14:15 Potíže jsou na silnici mezi Perninkem, Potůčky a Horní Blatnou. Kvůli čerstvému sněhu je silnice obtížně průjezdná, tvoří se tam kolony, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Uzavřená zůstává silnice z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách, obě místa jsou ale přístupná z jiné strany. Místy slabě sněží i v nižších polohách, silnice jsou s velkou opatrností sjízdné.

Boží Dar vyhlásil kalamitní stav, napadlo dalších 10 cm sněhu

13:15 Silnice z Horní Blátné do Potůček bude přibližně 30 minut zcela uzavřena. V tomto úseku blokují dopravu dva autobusy. Celou situaci na místě řeší policisté a silničáři s technikou.

12:15 Silnice z Přebuzi na Rolavu, z Jindřichovic na Háj v Krušných horách, z Bublavy ke státní hranici a silnice na Neklid zůstavají i nadále uzavřeny. Technika však v místě pracuje, aby byl v co nejbližší době obnoven silniční provoz.

09:40 Uzavřená vozovka je v obou směrech na silnici 219 mezi obcemi Loučná pod Klínovcem (okres Chomutov) a Boží Dar (okres Karlovy Vary) v délce 2,4km.

09:20 Silničářům se podařilo zprůjezdnit silnici z Božího Daru na hraniční přechod Oberwiesenthal v obou směrech.

Silnice na Neklid zůstává zatím neprůjezdná, informoval o tom krajský dispečer zimní údržby Josef Bulka.

Podle předpovědi meteorologů by dnes v Krušných horách mělo dále sněžit

07:30 Nehoda se dnes ráno stala u brány věznice ve Vykmanově u Ostrova. Autobus tam sjel do příkopu a hrozilo, že se převrátí. Hasiči museli vyprostit dva pasažéry a řidiče.

Sněžit by mělo nadále, mohou se tvořit sněhové jazyky a závěje. Srážky začnou slábnout až k večeru, bude ale mrznout a může se tvořit námraza a zmrazky. Vítr by dnes mohl na horách v nárazech dosáhnout rychlosti až 55 kilometrů v hodině.

Boží Dar je kvůli neprůjezdným silnicím v podstatě odříznutý od světa

07:15 Silnice na Boží Dar, z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách jsou kvůli sněžení stále uzavřeny. Silničáři uzavřeli také silnici z Bublavy ke státní hranici. 

07:00 (čtvrtek) Příjezd do krušnohorského Božího Daru je stále omezený. Ve směru od Klínovce a německého Oberwiesenthalu jsou komunikace uzavřeny.

Mezi abertamskou zatáčkou a centrem Božího Daru je doprava řízena kyvadlově.

Kvůli navátému sněhu zůstávají uzavřeny komunikace vedoucí do Ústeckého kraje a k hraničnímu přechodu do Německa. Podle dispečinku správy a údržby silnic má být úsek mezi Abertamskou zatáčkou nad Jáchymovem a Božím Darem otevřený do standardního provozu v průběhu dopoledne.

Cesta do Božího Daru v Krušných horách je stále komplikovaná

16:30 Kvůli sněžení a silnému větru zůstávají uzavřené všechny silnice do Božího Daru.

Aktuálně z Božího Daru

12:30 Vysílač operátora T- mobile na Klínovci je zamrzlý a nepřipojuje se do sítě. Situaci řeší přímo na místě technik, který anténu zbavuje silné námrazy, informovala o tom mluvčí operátora Martina Kemrová.

Počasí komplikuje v Krušných horách nejen dopravu

Vysílač na Klínovci

11:00 Obyvatelé Božího Daru mají problémy i s telefonickým mobilním spojením. Komplikace s pokrytím řeší aktuálně operátoři T-Mobile i O2, kteří sdílí společný vysílač na Klínovci. 

10:45 Silné sněžení a vítr omezily také provoz skiareálů. Skiareál Neklid na Božím Daru je zcela uzavřen.

Na Klínovci by měly být v provozu lanovky Prima Express, Dámská a CineStar Express. Dostat se k nim lze z Jáchymova k dolní stanici lanovky Prima Express, silnice na severní stranu skiareálu jsou nesjízdné.

Skibusy z Fichtelbergu byly pro dnešek zrušeny, stejně tak večerní lyžování.

10:00 Podle krajského dispečera zimní údržby Josefa Bulky je na horách největším problémem takzvaná bílá tma, s dopravou proto silničáři motoristům pomáhají.

09:30 Sníh a vítr komplikují provoz také na Nejdecku a Sokolovsku, uzavřeny jsou teď i silnice z Přebuzi směr Rolava (přístupné do Přebuzi od Krásné Lípy), dále silnice ve směru Jindřichovice - Háj (přístupné z Dolních Niv).

Kvůli špatné dopravní situaci jsou uzavřeny všechny silnice do Božího Daru

09:15 Uzavřeny jsou všechny silnice do Božího Daru na Karlovarsku a také od Abertamské křižovatky na hraniční přechod s Německem. 

„Město Boží Dar urgentně žádá všechny motoristy, aby to vzali na vědomí a svou cestu odložili. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu může tento stav trvat až do dnešní půlnoci,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

07:45 Opatrní by měli být také řidiči v nížinách. Výstraha před kluzkou vozovkou je aktuálně na D6 mezi 135. a 160. kilometrem.

07:15 Uzavřené jsou silnice od Abertam na Boží Dar, z Božího Daru od kruhového objezdu na Klínovec, silnice do osad Rýžovna a Zlatý Kopec. Podle krajského dispečera zimní údržby Josefa Bulky je údržba silnic v horách velice obtížná. 

07:00 Sněhové jazyky se mohou podle meteorologů tvořit od 600 metrů nad mořem, na horách hrozí také závěje. Policie nedoporučuje vyjíždět z Božího Daru k hraničnímu přechodu Oberwiesenthal ani jinam dále do hor. 

Na horách podle meteorologů může dnes nárazový vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

06:00 (středa) V noci stále hustě sněžilo a foukal silný nárazový vítr. Uvízlo tak v brzkých ranních hodinách v nafoukaných závějích nejméně 7 osobních vozidel, která byla zasypaná sněhem až po střechu.

Přes hraniční přechod do Německa se z české strany nedalo projet. Na místě pomáhaly s vyproštěním vozidel hlídky z obvodního oddělení Jáchymov a Pernink a Horská služba.

Silničáři nedoporučují vyjíždět do hor

16:25 Silnice z Jáchymova na Boží Dar je průjezdná. 

15:20 Potíže jsou i jinde v Krušných horách, dvě dopravní nehody se staly na Kraslicku. Dopravu stále komplikuje silné sněžení a vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

14:55 Silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar je momentálně uzavřená. Policejní hlídka zde z důvodu špatných povětrnostních podmínek otáčí nákladní vozidlo, které vjelo do zákazu vjezdu.

12:30 Kvůli nepříznivému počasí byl přerušen také provoz skibusů mezi Fichtelbergem, Neklidem a Klínovcem. Skiareály včetně lanovek zatím zůstávají v provozu.

12:15 V současné době jsou komunikace uklízeny s maximálním vypětím sil, ale vzhledem k tomu, že vydatné sněžení a silný vítr mají trvat do středeční noci, není zřejmé, zda se podaří udržet komunikace sjízdné. Město proto vyzývá řidiče aby do hor raději vůbec nejezdili.

12:00 (úterý) Varování platí pro pěší turisty a běžkaře. Doporučujeme omezení pohybu na hřebenech Krušných hor.

Uzavřená je obslužná komunikace na vrchol Klínovce. Dle aktuální situace se zřejmě bude uzavírat silnice II. třídy z Božího Daru (kruhový objezd) směrem na Neklid, Klínovec a Vejprty.

autoři: Zdeněk Trnka , Monika Červená , nkr | zdroje: Město Boží Dar , ČTK , Policie ČR (twitter.com)
Spustit audio