Bledské řezy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

3 žloutky
8 lžic cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový puding
250 ml mléka
750 ml mléka
3 - 4 bílky
cca 1 litr smetany ke šlehání s obsahem tuku 33%
500 g listového těsta

Postup:


Žloutky, cukr, mouku a puding rozmícháme s 250 ml studeného mléka. Následně přivedeme k varu 750 ml mléka. Vařící vlijeme do připravené žloutkové směsi. Mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Hotový krém necháme vychladit. Do studeného lehce vmícháme tuhý sníh ze čtyř bílků.
Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále placku velikosti plechu a na několika místech ho propícháme vidličkou. Pečeme prudce v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Poté placky necháme vychladnout.

Řezy naplníme takto:
na spodní placku natřeme žloutkový krém, na něj do tuha ušlehanou šlehačku, kterou nemusíme sladit a při šlehání nepoužíváme ztužovač. Druhou placku nakrájíme na čtverce cca 7x7 cm a poklademe jimi povrch moučníku. Horní placku krájíme proto, aby se nám řezy dobře porcovaly. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychlazené.

Celková doba přípravy je cca 3 hodiny včetně vychlazení.

autor: šéfkuchař