Becherova vila představuje práce uznávaného experimentátora Ladislava Švarce

5. březen 2019 10:00

Průřez celoživotní tvorbou významného karlovarského výtvarníka a nápaditého experimentátora představuje nová výstava v karlovarské Becherově vile.

„Každoročně se snažíme vystavovat i tvůrce z karlovarského regionu. Je to naše milá povinnost. Bohužel v případě Ladislava Švarce došlo k tomu, že 3. září minulého roku zemřel. Tak bylo nasnadě, že ho připomeneme. Naplnil totiž svůj význam v celkové linii vývoje české keramiky,“ poznamenala kurátorka výstavy Božena Vachudová.

Jak doplnila, Ladislav Švarc si svým dlouholetým působením v oblasti výtvarného zpracování porcelánu, dokonalým zvládnutím malířského řemesla, porozuměním specifickým vlastnostem porcelánové hmoty i touhou experimentovat, získal uznání v karlovarském regionu i mimo něj.

Švarce hnala touha vymýšlet neobvyklé věci

Právě díky touze vymýšlet nové věci, tématicky a tvarově zcela nezvyklé, vznikl například Orchestrion. „Je to dílo z roku 1969 za které získal opravdu prestižní uznání, zlatou medaili na výstavě v italském městě Gualdo Tadino. On to konstrukčně vymyslel a pojednal formou trubiček a válců, že vytvořil plastický objekt. A to je to novátorství, ten experiment,“ popsala práci připomínající futuristickou vizi postavy mimozemšťana či vesmírného objektu Božena Vachudová.

Přestože návštěvníci uvidí také šálky a vázy, žádná z nich není klasickým předmětem, jaké jsou v domácnostech. Příkladem je i Švarcova postmodení konvice s šálkem, připomínající kvočnu s kuřetem.

Expozici nazvanou Uloženo v paměti / Porcelán Ladislava Švarce mohou zájemci vidět v karlovarské galerii Becherova vila do 31. března 2019. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio