The Beatles: Yesterday

22. červen 2022

V Liverpoolu vám místní lidé poví, že místa kolem Gladstonova doku na půli cesty mezi rodištěm Johna Lennona a rodištěm Paula McCartneyho, byla v době, kdy se narodili, tedy za druhé světové války, nejbombardovanější oblastí v Anglii.

Nebyl to určitě ideální vstup do života, ale osud oběma umělcům v průběhu života vše vykompenzoval a nadělil jim vrchovatou míru talentu. Paul McCartney je dnes považován za nejúspěšnějšího hudebníka všech dob. Jistou zásluhu na tom má bezesporu fakt, že se jeho vztah k hudbě nenechal vést jen jedním směrem. Jeho začátky ovlivněné skladbami Elvise Presleyho a Little Richarda a následná tvorba Beatles jsou dostatečně známé a byly o tom popsány tisíce stránek.

Méně už se proslavily jeho experimenty. Uveďme The Fireman. Vrhl se též na zkomponování dlouhých kompozic, nebo obohacení videohry Destiny svou hudbou v r. 2014. Na albu Kisses On The Bottom vzdal hold hudbě z meziválečného období, kterou měl rád jeho otec. To se vedle rockových a popových hitparád zároveň umístilo na prvním místě jazzových alb. A svou roli si odbyl i ve videoklipech, filmu nebo ve skladbách s umělci, vyskytujících se daleko za hranicemi jeho běžné tvorby. Ale co naplat, nejvýrazněji se do povědomí lidí zapsaly písničky, které vznikly v době, kdy byl členem Beatles.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio