Bazén v domově mládeže v Karlových Varech zůstane v provozu minimálně do června

13. prosinec 2022 09:25

Bazén v Domově mládeže při Střední škole pedagogické v Karlových Varech bude fungovat minimálně do konce školního roku, tedy do konce června 2023. Na pondělním jednání krajského zastupitelstva to oznámil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek zvolený za STAN. Co zůstává nadále nejasné, je budoucí provoz.

Bazén je ztrátový a Domov mládeže ho musí dotovat. Město Karlovy Vary ale možnost spolufinancování provozu odmítá. Kraj chtěl bazén uzavřít původně od 1. ledna. Podle Kulhánka bazén vytváří ztrátu aktuálně okolo tří milionů korun ročně. Přitom je jeho vytíženost okolo 35 procent.

Kromě dvou středních škol, pedagogické a gymnázia, jej využívají hlavně sportovní kluby. Ty ale nemohou narychlo sehnat jiný tréninkový bazén. Podle primátorky Andey Pfeffer Ferklové (ANO) ale není možné žádat město, aby provoz dotovalo, i když jej využívají hlavně kluby z Karlových Varů.

Plavecký bazén v Domově mládeže v Karlových Varech

„My také nevybíráme vyšší poplatky za děti, které jezdí do našich městských bazénů ze škol z okolních obcí,“ argumentuje Pfeffer Ferklová. Podle ní se s tímto přístupem může stát, že i v dalších městech, pokud v nich kraj bude mít nějaké ztrátové zařízení, se bude kraj snažit převést je na města.

Karlovy Vary nabídly součinnost v propagaci a komunikaci s kluby a dalšími spolky, aby se zvýšila současná nízká vytíženost bazénu. Ostatní tři městské bazény, KV Arena, bazén v základní škole Krušnohorská jsou vytížené a teoreticky by bylo možné jednat o vyšším využití Alžbětiných lázní.

Podle náměstka hejtmana Karla Jakobce (ODS) by se ale kraj měl starat prioritně o krajská zařízení, zatímco města a obce si svá zařízení dotují ze svých rozpočtů. Krajská koalice prosadila svůj návrh usnesení, podle kterého zastupitelstvo bere na vědomí stanovisko ministerstva školství, podle kterého nelze z krajských peněz dotovat vedlejší činnost školského zařízení. Zároveň by kraj měl s městem vést jednání o tom, jak lze řešit problematickou situaci bazénu.

Nejednoznačné jsou i názory na nutné investice do bazénu

Studie z roku 2015 uváděla nutné investice ve výši 16 milionů korun v tehdejších cenách. Čerstvá prohlídka odborníků z KV Areny ale tvrdí, že bazén je možné v současném stavu provozovat s náklady do oprav v řádech statisíců.

Jenže podle vedení kraje by stejně bazén musel být v blízké době kompletně rekonstruován. Technologie jsou totiž staré desítky let, zateplení by potřebovala i samotná budova.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio