Baví mě hledat řešení a vymýšlet nové věci, říká karlovarská výtvarnice Lenka Sárová Malíská

16. únor 2023

Naším hostem byla karlovarská výtvarnice a designérka Lenka Sárová Malíská, v jejíž dílně vznikají originální jídelní a kávové soupravy, lázeňské pohárky a dokonce i porcelánové šperky.

Lenka Sárová Malíská pochází z Karlových Varů. Studovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Karlových Varech, poté na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jako svou závěrečnou práci navrhla a vytvořila speciální lázeňské pohárky, za které dokonce získala ocenění.

„Porcelán je úžasný materiál a pro mě je v Karlovarském kraji všudypřítomný. Jsem člověk, který si nepotrpí na ceny, mě ta práce baví z podstaty. Baví mě vymýšlet nové věci, zkoušet, kam můžu posunout tu hranici materiálovou i myšlenkovou. Baví mě hledat nová řešení. Tohle všechno porcelán umožňuje,“ uvedla Sárová Malíská.

Porcelán není ale jediná věc, které se věnuje. Svůj umělecký rok totiž dělí na dvě období – letní a zimní. Na jaře a v létě totiž maluje a na podzim a v zimě se věnuje porcelánu.

Proč si vybrala právě porcelán? Jak se s ním pracuje? Kde se inspiruje a jak kombinuje praktickou stránku s estetickou? I na to se ptala moderátorka Pavlína Kyselová.

Spustit audio