Archeologové v Chodově zkoumají hrobku prvního starosty. Ostatky Karla Fenkla a jeho rodiny ležely pod hromadou odpadu

31. leden 2020 13:30

Chodov na Sokolovsku chce obnovit hrob prvního starosty Karla Fenkla, od jehož úmrtí letos uplyne 100 let. Na místě, kde byl podle historických pramenů s rodinou pochován, odhalili archeologové první rakve. Zároveň zjistili, že po válce hrobka sloužila jako skládka.

Ostatky Karla Fenkla

V jedné z nalezených rakví byla uložena dospělá osoba. Při jejím čištění archeologové odhalili ostatky staršího muže s částečně zachovanými tkáněmi a částmi oblečení – smokingu s vázankou a růžencem ve složených rukou. Podle městského historika Miloše Bělohláveka mohla patřit právě Karlu Fenklovi, který se zasloužil o to, že se Chodov v roce 1894 stal městem a také významným průmyslovým a společenským centrem regionu.

Ve dvou dalších rakvích by mohli být podle archeologů pochování jeho manželka a syn. „Vedle něj je další rakev u stěny, kterou prozatím pokládám za paní Marii Annu Fenklovou. Ta zemřela v roce 1894. Byla pohřbena první, a tak mi dává smysl, že by byla až u jižní zdi,“ vysvětlil Miloš Bělohlávek.

Poslední dětská rakev původně zřejmě stála na ostatních. „My víme, že Karel Fenkl měl čtyři, v dětském věku zemřelé, potomky. Pravděpodobně jde o čtyřletého syna Rudolfa, který zemřel v roce 1888. Další děti zemřely ještě před tímto datem, kdy hrobka na tomto místě ještě nebyla. To znamená, že další byly zřejmě pohřbeny na starém chodovském hřbitově,“ uvedl Bělohlávek.

Počet nalezených rakví se ale zřejmě ještě zvýší. „S jistotou vidíme ještě minimálně dvě, nebo tři rakve,“ dodal historik.

Určit přesnou identitu pomohou lékaři

Nyní vznikají návrhy na podobu hrobky, město pak jeden zvolí. V březnu bude proveden antropologický průzkum nalezených ostatků. „Lékaři nám pomohou určit přesnou identitu a následně je uloží do nových rakví. Vše tak bude připraveno na srpen, kdy si budeme připomínat 100 let od úmrtí Karla Fenkla a během tradiční vavřinecké pouti tak budou ostatky znovu uloženy a nová hrobka bude slavnostně vysvěcena,“ uzavřel Bělohlávek.

Chodov zaplatí opravu hrobu z rozpočtu města a z Česko–německého fondu budoucnosti. Částka se zatím odhaduje na 400 tisíc korun. Vloni město zrestaurovalo hrobku místní průmyslnické rodiny Gaschů, jež stála u zrodu strojírenské tradice města. Radnice chce postupně nechat zrenovovat 14 významných hrobových míst osobností Chodova.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio